Thursday, 15 November 2012

TIPS : Untuk membuat kulit menjadi lembut

Assalamualaikum dan selamat petang ;)

Okayy, memandangkan hari nie aku dah online :) Acecey, menaip macam aku tak online setahun. Padahal, kelmarin dah update satu entrie nohhh. Tak sedar diri betol lah aku nih. Hikhik :D
Alahaiii, memandangkan tadik aku bukak Dashboard, kemudian aku tekan Stats, kalau sesape ade tengok kat Fesbuk aku, aku ade post gambar Stats blog aku. Aku suka sangat tengok berapa bilangan silent reader (?) yang tengok blog aku. Jadik bila aku dah bukak, aku perasan yang readers aku nie suka mende-mende yang alah ke Tips-Tips kan? Tak percaya? Kejap aku bagi kat korang bukti okayyy ? ;)
Uolls suka TIPs yeee?
 Tuh pasal post, pastuh, aku ade jugak klik Traffic Source, dan keyword yang banyak pembaca aku cari ialahhhhhhhh ,
See? Betol tak ape yang aku kata ?
________________________________________________
Okayy, kembali kepada tajuk di atas, aku ingin kongsikan cara-cara untuk membuat kulit anda lembut :)
 Aku rasa dah ramai kot yang tau cara aku nie. Takpelah, aku nak cakap kat yang belum tau :) Oh, sebelum tuh, aku cadangkan entrie nie sesuai untuk gegirl je kot. Tapi, kalau korang tuh lelaki, hermmm, sukati koranglah~ Hehe :D
 Caranya ialah,  gunakan lulur mandian. Lulur nie pulak ade dua jenis tauu, ade yang lulur badan dan ade untuk lulur muka. Tapi, lulur muka aku tak pernah pakai lagi, sebabnya umi aku tak pernah belikan untuk aku lahhhh :) Okaylah, sekarang nie aku nak kasi manfaat kalau kita memakai lulur mandian nie tauuu :)
MANFAAT KITA MEMAKAI LULUR !
1. Kulit korang putih sedikit bagi orang yang hitam manis macam aku nie~
2. Kulit korang akan menjadi lembut, sebab sel-sel mati dah tercabut. So, your skin akan ceria sebab si sel-sel mati dah takde.
3. Kulit korang akan menjadi wangi, sebab bau lulur mandian nie sangat lah wangi tau!!
4.  Badan akan jadik segar, bersih, halus, dan berseri-seri.
5.  Lulur nie jugak boleh melancarkan aliran darah korang tauu :)
6. Dan yang paling penting sekali, lulur jugak memberi efek kewangian aromaterapi. Kan dalam lulur kan ade bahan-bahan yang wangi :) 

Tapi, ada kesannya pon ade jugak tau. Janganlah korang pakai lulur mandian SETIAP HARI sebab sifat lulur mandian nie dia macam krim, pastuh dia ade something like hampas I guess, macam bijik-bijik kasar. Tujuan nya ialah untuk membuang lah sel-sel kulit mati. Aku ade baca dalam mingguan wanita, korang kene guna lulur nie 2 kali seminggu je. Kalau ade yang guna tiap-tiap hari tuh, aku tak jamin, kalau dia bangun pagi esok, kulit dia tercabut. Hahaha. Aku gurau je :)
Oh ya, sebagai wanita jugak, kan badan kita kuat mengeluarkan bau-bau yang tidak menyenangkan kan? Jadik pakailah lulur kalau ade some of you yang mengalami bau-bau badan yang tidak menyenangkan. Satu lagi, kalau korang nie ade bercukur kat bahagian bawah lengan (ketiak) tuh, korang tak boleh pakai lulur tau! Kan, bila kita dah bercukur, mesti ade bahagian kulit kita yang terluka kan. Jadik, bila korang dah pakai lulur dekat ketiak korang tuh, ketiak korang akan jadik luka. Kan aku dah cakap kat korang yang struktur lulur nie kasar-kasar.  

Oh ya, lulur mandian nie jugak ade dua jenis tau, ade yang krim pastuh ade yang berdebu! Kalau yang krim nie senanglah, sebab bila kita dah mandi, kita amik jer lulur tuh, dah boleh lulurkan dekat badan kita nie. Tapi, kalau yang lulur debu, korang kene tambah air laa dalam lulur tu. Aku dah pakai lulur debu, lulur kopi yang macam kat bawah nie :) Bau dia harum kot, tapi aku rasa macam nak makan je, kan nama nya lulur kopi, ofkos lah bau pon macam kopi.

Aku pakai yang nie lahh. Yang nie pon okayy :)
 Eh, aku lupa nak citer satu lagi khasiat yang penting kat korang pasal lulur nie,  kan sebagai perempuan kan mesti ade jugak antara kita korang, (eh kita pulak, antara korang lah) yang mesti ketiak dia tuh hitam ataupun macam terbakar gituh. Korang boleh buang ke-hitam-man ketiak korang tuh dengan memakai lulur. Eh, eyda, tadik kau cakap tak boleh pakai lulur kat ketiak kan?? Memanglah aku cakap tak bolehh. Tapi, korang janganlah pakai masa selepas bercukur. Pakai lah selepas seminggu bercukur ke, atau 2-3-4 hari selepas bercukur. 

Cakap-cakap pasal lulur nie. Mesti korang tertanya-tanya harga dia kan? Sebagai remaja yang forever-young-15 tahun macam aku nie, jangan risau ade jugak lulur bawah rm5. Umi aku pernah belikan aku yang RM4.50 tau. Which is sangat lah murah dan mampu dibeli untuk kita yang berjiwa remaja nie kan? Dan bau nya pulak harummmmmm sangat. Ade time kalau aku malas, contohnya kalau hari nie aku mandi aku pakai lulur waktu pagi. Pastuh aku akan mandi pulak keesokkan harinya time petang-nak-masuk-Maghrib. Tau tak kenape? Sebab badan aku still tak berpeluh tauuu! Seriously tak tipu ;) Tapi, kalau korang nak yang baik, best bila pakai, aku cadangkan korang beli Lulur Buah Zaiton jenama ape lah entah, aku lupa. Tapi, yang best tentang lulur buah zaiton nie, dia tersangatlah wangi, tapi yang tak best nye, HARGA PON WANGIIIIIIIIIIII jugak lah. Hikhikhik :D

Korang nak tau, sebelum cuti sekolah nie kan, aku kan dah pakai lulur, pastuh mase aku berjalan, tiba-tiba sorang kawan sekelas aku tersentuh tangan aku. Dan guess what she said for me guyssss ? She said, "Eh Eyda, lembutnya tangan dio". Aku, " Haaa? Lembut? Dop eh, mano ado"... Padahal dalam hati aku tengah kembang~ Oh yaa, aku mudah perasan yee jika ade yang memuji aku. So, kalau taknak aku kembang, jangan puji okayyy? ;)

Korang, aku rasa setakat tuh je dulu. Nanti bila aku ade tips lain aku kongsi lagi yeee dengan korang? Bye :) Thanks sebab sudi baca blog aku :D Kalau ade yang rasa pendapat aku salah, hantar komen kat bahagian bawah ye? Kita bincang same-same gituh ;)
 
NOTA HIJAU : Perhatian kepada semua pelajar 3 Ibnu Khaldun 2011, REunion akan diadakan di Restoran D'Lazard Cafe (Wisma Tuah) Pada 17/11/2012 pada Hari Sabtu ini pada pukul 12.30 petang. Jemput datang-kawan :) Moga ukhuwah di antara kita sentiasa mekar :D    

4 orang doakan saya dapat 9A+ dalam SPM 2013 :) :

  1. salam kenal
    makasih atas tipsnya sangat bermanfaat ...
    dan untuk kaos kaki wanita yang sekarang ini banyak peminatnya model apa ya...
    apa kaos kaki korea

    ReplyDelete
  2. I am sorry Lazu Iana, actually, i don't really understand Indonesian language. Hehehe. ;)

    ReplyDelete
  3. salam kenal...
    terima kasih ya..
    membantu sekali untuk menyelesaikan tugas...
    dan kalau soal kaos kaki muslimah apa ada yang tau ya....

    ReplyDelete
  4. salam kenal...
    terima kasih ya..
    membantu sekali untuk menyelesaikan tugas...
    dan kalau soal kaos kaki muslimah apa ada yang tau ya....

    ReplyDelete

KOMEN BERUNSUR NEGATIF TIDAK AKAN DILAYAN !!