Saturday, 25 August 2012

Essay Hari Raya :)

2 orang doakan saya dapat 9A+ dalam SPM 2013 :)
Hello dan selamat sejahtera kepada semua bloggers dan readers. Memandangkan esok dah sekolah, kelas aku dah dikasi tugasan oleh Teacher Mazirah untuk menyiapkan essay BI pasal hari Raya. Aku dah cari essay Hario Raya dalam internet, dan aku rasa essay nie paling sesuai. Alaa, aku bukan tiru, aku just nak cari pendahuluan je. Okeyy, bye.

Hari Raya Puasa will be celebrated by the Muslims after one month of fasting. Me and family as a Muslim, Hari Raya Puasa is a special day to celebrate after they have gone through fasting for a month from foods and drinks from Subuh until Maghrib. This festival will be celebrated for a month either. In Malaysia, we can see the Muslims early prepared for the becoming special day. They decorates their house, buying new clothes, and making many types of food and cookies for the special day. We can see that the shopping complex, groceries, and other shop will be crowded by the Muslims as they were preparing to celebrate Hari Raya Puasa. For me, Hari Raya Puasa is a common thing now because the enjoyment of this raya only feels when I was a little boy. I take Hari Raya Puasa as a small festive because for now, the important thing for me is to discover a lot of new thing including my study but it doesn’t mean that I'm forgetting or not celebrating this festival . We can only celebrate it as a normal festival.
The night before the special day arrived my family and I , as usual a lot of activities happen same as the other festival. I can see my parent and my grandmother will busy making delicious food, while the my little brother were enjoying themselve playing fire crackers with other family members. The house which is located far from the town especially,which is a village, will be decorated with what we called `pelita’ around the house. It has been found that such activities is a legacy. Pelita is made up from bamboo stick actually, but nowadays people had invented a new kind of pelita which is made from plastic that is safe to used.
Furthermore, I can see a lot of delicious, variety and mouth watering food when the festival arrived. For example, the main menu for Muslims is ketupat, lemang, and other food that will make someone have a big intention to eat. There are also delicious hand-made biscuits or cakes. We will be able to discovered all kinds of food when we go to other people or our family members house. During Raya, someone will be able to gain weight drastically due to the intake of lots of variety food. Trust me. Moreover, there must be an event that we called an open house that will be held by the Muslims. The event helps to strengthen the relationship between family members after not seeing each other for a long period of time and between Malaysians in order to achieve the 1 Malaysia that has been planned by our Prime Minister. I also can see people with different kind of races will be visiting their Muslims neighbours house to celebrate together the special day. I hope that Malaysian people can maintain that style.
Lastly, as I can see Muslims celebrate their festival that is Hari Raya with a lot of joy and colorful day, same goes with other festival. Every festival have their own speciality. I hope that from the coming years, Hari Raya Puasa will be celebrated more happening as I’ve done my job as a student. Aminn.

As a muslim , Hari Raya Festival being celebrated every year after end of one month fasting. This celeberation is very happening and a lot of joy.This festival also have a lot of variety of delicious food and traditional food. The event helps to strengthen the relationship between family members after not seeing each other for a long period of time and between Malaysians.So, I hope Malaysian can maintain this culture and tradition.



Credit to : Blog Mohd Syahir Afiq .




Tuesday, 21 August 2012

Selamat Hari Raya - [ Entri Bergambar ]

1 orang doakan saya dapat 9A+ dalam SPM 2013 :)
Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua bloggers dan readers sekalian ! 

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin!

Aku nak mintak maaf zahir dan batin kalau aku ade menyakiti hati korang sama ada secara sedar atau tak sedar okayy? Okayy, sebagai hadiah untuk korang yang selalu baca blog yang tak seberapa ini, izinkan aku titipkan gambar-gambar yang aku amik mase Hari Raya dua hari yang lepas! :) Wuwuuuuu ! :D


Edit Pic *aku tak edit untuk putihkan muka ye! Beware your eye(s) :D

Down Picture :D

Saturday, 18 August 2012

TIPS : Tips Untuk Menjaga Rambut Rebonding

33 orang doakan saya dapat 9A+ dalam SPM 2013 :)
Hello dan selamat sejahtera kat semua bloggers dan readers !
Memandangkan esok dah raya ! Aku sure korang dah siapkan semua persiapan untuk raya kan?

Kutip dari Encik Google jeeeee :)

Okey, memandangkan esok dah raya, maybe ramai perempuan kat luar sana dah berpusu ke saloon atau pon spa mana untuk melakukan rebonding ! Okeyy, same with me ! Actually, nie merupakan fes time pengalaman aku pegi rebonding rambut tau? HAHA :) Memandangkan aku dah ade kat depan laptop nie, aku nak citer pengalaman  festime buat rebonding nie ye. 

Aku buat nie mase hari Khamis, pegi kat Kedai Rambut tuh dalam pukol 12.30 hari lebih laa. Aku ingatkan buat rebonding nie sekejap, rupanya lama jugak yee? Jenuh mak menunggu, :(. Menurut auntie Mek Cina tuh, amik masa dalam 3 jam, tapi bila aku pegi ari tuh ( with my mom and sister(s) ), 5 jam jugak lah nak buat rebonding nie. Mane tak lama,mase aku pegi ari tuh, 7 orang nak rebonding rambut termasuk kami tau. Sampaikan Auntie Cina tuh terpaksa tolak permintaan customer yang sampai lambat.  

Cara Rebonding Rambut :D

1. Rambut nie mesti dicuci dulu ye you olls sekalian. 
2. Keringkan rambut you olls sekalian dengan skering-keringnyaa, korang boleh guna hair dryer ye :)
3. Kemudian, Auntie tuh pakaikan Krim Untuk Straight kan rambut. Dan kene tunggu dalam setengah jam jugak kot.
4. After that, kita kene cuci rambut tuh balik.
5. Pastuh keringkan guna hair dryer dan amik sisir yang bergigi nipis dan iron rambut tuh guna iron rambut. 

iron rambut
Jangan guna yang nie sudah yee ?? :P
kalau korang gune iron pink nie, bukan rambut je takde, kulit rambut pon takde. 
YANG ADE ?
Tempurung kepala you ollsss jee huhuhu :D
Okayyy, aku urau je..
6. Lepas dah siap ulang balik step 1-5 yee, kemudian dah siappppp ! 
7. Bila dah siap semua, korang boleh lah potong rambut tuh nak buat bertingkat (layer) ke ataupon nak samakan yang bawah. Tapi pastikan korang kerat sikit rambut hujung yang baru rebonding ye, sebab rambut kita nie pecah sikit yang hujung.   

Tapi, aku rasa baik korang pegi sendiri je kat saloon rambut, sebab orang kat saloon rambut lebih pakar dalam bidang dia ye dokk ? Nanti tak pasal-pasal takde pulak rambut korang tuh nanti? Tak merasa suasana glamor lahh ye? Heeeee :3

Okeyy, now here we gooooo !
Sekarang aku akan kasi tips untuk menjaga rambut yang telah direbonding kan okeyy ?

Tips Menjaga Rambut Rebonding;
  • Sejurus melakukan teknik pelurusan, elakkan mencuci rambut selama 3 hari. Ini adalah untuk memastikan krim rebonding tadi telah betul-betul menyerap pada rambut.
  • Elakkan mengikat rambut terlalu kuat.
  • Elakkan menyelit rambut ditepi telinga atau menyepit rambut dengan terlalu lama.
  • Elakkan menggunting rambut cara bertingkat (layer) atau menipiskan rambut yang direbonding terutama selepas 2-3 bulan teknik dilakukan. Ini kerana rambut anda akan mengembang kerana rambut dalam keadaan tidak sama panjang.
  • Elakkan dari kerap mengikat rambut terlalu ketat kerana rambut akan berbekas.
  • Gunakanlah serum setiap hari pada rambut.
  • Pastikan syampu dan perapi anda khas untuk rambut rebonding.Dah tak perlu pakai syampoo rambut yang korang pakai sebelum ni. Pakai je syampoo yang khas untuk rebonding rambut. Hehehe :D
  • Lakukan pupur rambut (D.I.Y.) seminggu sekali. Dan pakai Minyak Vitamin kat rambut tuh pada bila-bila masa yang sesuai. Aku pon pakai dalam sehari sekali. Pakai sikit pon dah cukup ye? :)
  • Elakkan mewarna rambut selepas melakukan teknik rebonding kerana rambut akan terlalu kering dan akan rosak (Overprocessed). Jarak waktu yang terbaik untuk mewarnakan rambut selepas rebonding ialah sebulan selepas meluruskan rambut. Tapi aku tak warna pon rambut, sebab rambut aku kan dah natural warna brown gituhh. 



    Okeyy, semua tips aku dah bagi yee, kalau ade yang salah dan silap boleh komen tauu! Takpe, aku tak kesah kalau ade yang aku bagi tuh tersilap. Hehe. Kalau ade yang lagi tips pon boleh kongsikan dengan aku sekali :) Okey, nampaknya masa dah mencemburui aku. Got to go now ! BYE !





Tuesday, 14 August 2012

[ Entry Bergambar ] - Hubungan Erat Adik-Beradik :D

1 orang doakan saya dapat 9A+ dalam SPM 2013 :)
Air dicincang takkan putus okayyy?
Nik Nur Aisyah binti Nik Ramani : Wehh, nie link blog Kak Mira Model nie..
Aku bagi link hok adik dia masuk Yezz! tuhh ,

_______________________________________________

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada bloggers dan readers !
Korang aku nak post pasal entrie yang menyakitkan ati aku nie. Dan, bila time ramadhan macam nie, aku sure ramai yang sakit ati macam aku jugak kan?

Okayy, meh sini aku citer satu-satu.

_____________________________________

Pada satu masa yang indah, (lepas waktu berbukak) aku dengan selamba badak pegi kat kedai rumah aku. Ape lagi kalau tak bukak youtube and bukak blog kann? Mata aku terjah satu demi satu perkataan dari blog ke blog lain !

JENG JENG JENG !!!

Boommm !

Boommm !!

Boommm !!!

Boommm !!!!

Boommm !!!!!

What the huuu sume nie ?
Tak lain tak bukan orang kat kampung aku campak bedil/ mercun/ benda yang mengeluarkan bunyi yang kuat la weyy !
Actually, dia lempar 3 kali jee. Tapi sume kuat woo! Nak tercabut gegendang telinga aku. *bajet belajar Sains dan Biologi :P* Mase fes time dengar, mahu tak terhenjut badan aku nie. Terkejut leeee wey.. Pastuh aku dengar suara manusia yang tengah gelak-gelak dalam nada yang menyakitkan hati ! Aku tauu diorang sengaje je lempar mercun nak family aku bagi respons letteww. Sebenarnya, kat depan kedai aku nie ade kerusi, so diorang selalu lah lepak-lepak malam. Kalau duduk sekadar duduk tak kesahh, tapi diorang bising! Duduk pulak dalam tempat gelap. Jadik, umi aku pon bukak lampu kat depan kedai tuh. Tujuan nya??????

*perlu ke ade tanda tanya sebanyak tuh? :P*

Alaa, taknak kasi diorang duduk kat situh le. Diorang ape lagi, konon protes laahh dengan tindakan yang umi aku buat tuh, dorang ape lagi, amik Buah jambu merah kat depan rumah aku tuh, diorang lempar kat cermin kedai rumah aku! What de hell betol kan? Dah lah kurang ajar! Mak bapak memang tak ajar korang cara untuk beradabkan? Agak kasar disituh. Tapi, cuba korang pikir, kalau mak bapak diorang ajar betol-betol, anak takkan jadik macam tuh lahh. 
Erghhhh =.="

Haaa, kembali kepada kisah aku terkejut tadik, aku buat tak tauu je, sebab taknak diorang jadik makin "lalok" kalau aku bagi respons. So, diorang makin berhempas-pulas lempar mercun kat depan kedai aku. Dalam nak pukul 9.00 malam tuh, aku pon balik rumah aku sebab nak cari lagu baru The Wanted yang baru popular. Tapi aku tak ingat tajuk dia ape.. On my way mase nak balik tuh, aku ade dengar suara buadak-budak tengah ketawa kit kit kit. Pastuh aku buat tak tau je lah, tempat dorang duduk kan gelap, kat belakang rumah aku tu ade tadika. So, diorang berkumpul kat situh laaa. Lepas tuh, diorang lempar mercun tuh kat garaj, nasib baik tak kene kereta abah aku ! 


Kalau tidak budak tuh memang nak tempah penyakit dengan abah aku wuu! :P
Lepas aku naik atas rumah aku, umi aku terus kuar dari bilik and tanya aku, sape yang lempar mercun tadik? Sebab nye mase umi aku duk dalam bilik memang dengar bunyi mercun tuh dekat sangat ! Mane tak dekat, bilik parent aku memang dekat gile dengan garaj tuh.. Pastuh umi aku suruh bukak lampu sekeliling rumah. Aku bukak je lahh, pastuh aku bukak pintu dapur pastuh tengok sape gerangan manusia yang "paling baik" lempar mercun depan rumah aku tuu. Bila aku tengok, aku nampak budak-budak tuh lari  kat kedai dekat tepi tadika tuh ! Memang diorang melampau gile kan ? Haa, umi aku pulak intai kot depan rumahh, boleh pulakk diorang pegi lempar mercun tuh depan rumah akuu tauu ! Bayang jee lahh, sampai berasap depan rumah akuu. 

Haaa, macam nie laaa nak cakap kat korangg. Bintang biru muda tuh pulak petunjuk tempat yang dorang lempar mercun tuhhh. Bintang biru yang besar tuh lakk petunjuk kat depan rumah aku tuh ade berasap sikittt ! Ape yang buat aku lucu tuhhh, adik aku yang bongsu tuh, boleh pulak bawak pistol mainan dia, pastuh nak tembak orang yang lempar mercun kat depan rumah aku tuh.
Dia cakappp,

"Biar adik gi tembok dioo"
(Biar adik pegi tembak dorang)
*sambil kedua-dua tangan pegang kat pistol mainan dengan mata tertutup satu*

Umi aku terus balas, 

"Tok payoh lah adikk, nok bader nga bedir ore gak pecoh palo tuhh"
(Tak perlu lah dik, diorang uh ade mercun, adik ade piston main.Adik lawan ngan dorang, konfem pecah kepala adik)

 Haha :D

Koranggg, cer kasi respons sikit dengan entrie baru aku nie. Pada pendapat korang lahh kan, ape tindakan yang perlu buat untuk mengatasi hantu-hantu yang main mercun nie? Kalau aku call polis biar tangkap dorang, konfem dorang raya kat penjara kannn? But, oh welll , aku masih baik hati okayy? 
Adik-adik sekalian sila berterima kasih kat kakak mu yang baik nie okayy? Kalau takk, adik-adik semua nie memang nak dengar takbir raya dalam lokap kan? HAHA ! Kasi responsssss okay? Komen lahh dekat entrie nie ke, ataupon komen jee dekat Chatbox aku ponn. Tak kesah :)

NOTA KAKI : Ohh yee, esok sekolah aku ade buat Solat Sunat Tasbihh :) But, aku tak boleh buat sebab Allah sayang kat aku kan? Muehehe :3 Ape-ape pon, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya kat semua orang Islam di pelusuk dunia ini. Semoga Allah sentiasa mengurniakan rahmatnya kat kita setiap masa, Kbye ! Assalamualaikum :D

Saturday, 11 August 2012

Bazaar !

0 orang doakan saya dapat 9A+ dalam SPM 2013 :)
Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada blogger muslim and non-muslim sekalian :D Korang, aku baru je balik dari pegi Bazaar Ramadhan, dan aku dah tak malu bila jumpa kawan-kawan se sekolah dengan aku woo ! Please give me a clap k? NOWWWW ! Okayy, ade unsur peras ugut disitu.

Nak tau nape aku kate camtu, sebabnye aku selalu kecoh bila jumpa kawan satu sekolah dengan aku kat pasar, Econ, Pantai Timur, bank, and so on.. Bukan bajet aku sorang boleh beli kat Bandar Pasir Puteh.. Hmm, entahlah. Biasanya, kalau jumpa dorang mesti aku teriak sampai orang yang berdekatan dengan aku jadikkk penasaran,, HAHA :D Padahal kawan aku jumpa dengan aku relaks je, aku pulak yang lebih-lebih.. Bila selalu jadikk macam tuh, Umi aku pon tegur, Acuu, jange dok kalut gak. Sokmo kalu jupo nga saing gak ralik nok nepikk, malu lah. Padahal saing hok jupo nga kito tuh tak dok gapo-gapo. Kito jah hok duk kele kabut.. (Tolong jangan nak clumsy. Bila jumpa dgn kawan mesti nak teriakk, konon malu lettew~ Padahal kawan yang jumpa dengan kau tuh senyap dan senyum je bila dumpa dgn aku. Tapi aku pulak yang lebih-lebih) Haa, kira macam tuh lahh :D

_________________________________________________

Tadik jugak aku ade jumpa dengan kawan sekelas dengan aku dua tahun yang lalu.. Seriously nampak bersopan dan ayu je dengan berbaju kurung.. Aku ? Pakai T-Shirt Lengan Panjang, tapi singkat kat bawah.. Seluar hitam berpoket, dan tudung yang tak berapa nak labuh.. MALU DAN SEGAN ! Tuh je ape yang ade dalam ati aku. Kadang-kadang aku terpikir, aku asyik mengata orang lain yang pakai teruk dari aku. Tapi, aku sendiri macam tuh. Takde lah sampai ketat.. Tapi aku sendiri pon rasa tak selesa. Rasa macam bersalah dengan Pencipta aku..I need to change! Aku nak cari baju kurung bila dah siap berbukak nanti and hang it up in my wardrobe :) Please pray that I can change it special to my Mr.H, that is my truly Mr.H ! :')

Aku jugak ade terjumpa dengan perempuan yang freehair kat bazaar tadik. DAN, hati aku jahat sikit. Mesti hati aku tanya kat otak aku, Weyy, pompuan nie tak pakai tudung, tapi dorang puasa ke tak ek??? Aku pelik laa wey, kita kan dalam bulan puasa, kot ye pon rasa diri tuh comel, ape salah nye korang tutup kecomelan korang dalam bulan puasa nie. Bulan nie je, BULAN NIE JE WEY ! Hormatilah bulan Ramadhan. Okeylah, aku rasa nie je yang aku nak taip.. Sebab aku bajet untuk menaip blog dalam masa 15 minit je, sebab nak menyiapkan makanan untuk berbukak pulak nanti. Sehingga berjumpa korang nanti pagi raya okayyy ? BYE :D

Anyone PMS here? Oh, please! Help me to accelerate because I do not want to replace fast in many day next year ! :')