Saturday, 18 August 2012

TIPS : Tips Untuk Menjaga Rambut Rebonding

Hello dan selamat sejahtera kat semua bloggers dan readers !
Memandangkan esok dah raya ! Aku sure korang dah siapkan semua persiapan untuk raya kan?

Kutip dari Encik Google jeeeee :)

Okey, memandangkan esok dah raya, maybe ramai perempuan kat luar sana dah berpusu ke saloon atau pon spa mana untuk melakukan rebonding ! Okeyy, same with me ! Actually, nie merupakan fes time pengalaman aku pegi rebonding rambut tau? HAHA :) Memandangkan aku dah ade kat depan laptop nie, aku nak citer pengalaman  festime buat rebonding nie ye. 

Aku buat nie mase hari Khamis, pegi kat Kedai Rambut tuh dalam pukol 12.30 hari lebih laa. Aku ingatkan buat rebonding nie sekejap, rupanya lama jugak yee? Jenuh mak menunggu, :(. Menurut auntie Mek Cina tuh, amik masa dalam 3 jam, tapi bila aku pegi ari tuh ( with my mom and sister(s) ), 5 jam jugak lah nak buat rebonding nie. Mane tak lama,mase aku pegi ari tuh, 7 orang nak rebonding rambut termasuk kami tau. Sampaikan Auntie Cina tuh terpaksa tolak permintaan customer yang sampai lambat.  

Cara Rebonding Rambut :D

1. Rambut nie mesti dicuci dulu ye you olls sekalian. 
2. Keringkan rambut you olls sekalian dengan skering-keringnyaa, korang boleh guna hair dryer ye :)
3. Kemudian, Auntie tuh pakaikan Krim Untuk Straight kan rambut. Dan kene tunggu dalam setengah jam jugak kot.
4. After that, kita kene cuci rambut tuh balik.
5. Pastuh keringkan guna hair dryer dan amik sisir yang bergigi nipis dan iron rambut tuh guna iron rambut. 

iron rambut
Jangan guna yang nie sudah yee ?? :P
kalau korang gune iron pink nie, bukan rambut je takde, kulit rambut pon takde. 
YANG ADE ?
Tempurung kepala you ollsss jee huhuhu :D
Okayyy, aku urau je..
6. Lepas dah siap ulang balik step 1-5 yee, kemudian dah siappppp ! 
7. Bila dah siap semua, korang boleh lah potong rambut tuh nak buat bertingkat (layer) ke ataupon nak samakan yang bawah. Tapi pastikan korang kerat sikit rambut hujung yang baru rebonding ye, sebab rambut kita nie pecah sikit yang hujung.   

Tapi, aku rasa baik korang pegi sendiri je kat saloon rambut, sebab orang kat saloon rambut lebih pakar dalam bidang dia ye dokk ? Nanti tak pasal-pasal takde pulak rambut korang tuh nanti? Tak merasa suasana glamor lahh ye? Heeeee :3

Okeyy, now here we gooooo !
Sekarang aku akan kasi tips untuk menjaga rambut yang telah direbonding kan okeyy ?

Tips Menjaga Rambut Rebonding;
  • Sejurus melakukan teknik pelurusan, elakkan mencuci rambut selama 3 hari. Ini adalah untuk memastikan krim rebonding tadi telah betul-betul menyerap pada rambut.
  • Elakkan mengikat rambut terlalu kuat.
  • Elakkan menyelit rambut ditepi telinga atau menyepit rambut dengan terlalu lama.
  • Elakkan menggunting rambut cara bertingkat (layer) atau menipiskan rambut yang direbonding terutama selepas 2-3 bulan teknik dilakukan. Ini kerana rambut anda akan mengembang kerana rambut dalam keadaan tidak sama panjang.
  • Elakkan dari kerap mengikat rambut terlalu ketat kerana rambut akan berbekas.
  • Gunakanlah serum setiap hari pada rambut.
  • Pastikan syampu dan perapi anda khas untuk rambut rebonding.Dah tak perlu pakai syampoo rambut yang korang pakai sebelum ni. Pakai je syampoo yang khas untuk rebonding rambut. Hehehe :D
  • Lakukan pupur rambut (D.I.Y.) seminggu sekali. Dan pakai Minyak Vitamin kat rambut tuh pada bila-bila masa yang sesuai. Aku pon pakai dalam sehari sekali. Pakai sikit pon dah cukup ye? :)
  • Elakkan mewarna rambut selepas melakukan teknik rebonding kerana rambut akan terlalu kering dan akan rosak (Overprocessed). Jarak waktu yang terbaik untuk mewarnakan rambut selepas rebonding ialah sebulan selepas meluruskan rambut. Tapi aku tak warna pon rambut, sebab rambut aku kan dah natural warna brown gituhh. 



    Okeyy, semua tips aku dah bagi yee, kalau ade yang salah dan silap boleh komen tauu! Takpe, aku tak kesah kalau ade yang aku bagi tuh tersilap. Hehe. Kalau ade yang lagi tips pon boleh kongsikan dengan aku sekali :) Okey, nampaknya masa dah mencemburui aku. Got to go now ! BYE !





41 orang doakan saya dapat 9A+ dalam SPM 2013 :) :

  1. tpi kalau kite basahkn jgak rambut kite tu mcm mna eh ??

    ReplyDelete
  2. tpi kalau kite basuhkan jugak rambut kite slepas rebonding jadi macam mana eh ??

    ReplyDelete
  3. 3 hari pertama nie jangan basuh lagih. nanti cepat hilang. nanti bila dah lepas 3 hari, baru boleh basuh. Jadik biasa je. Nothing yg berubah. :D

    ReplyDelete
  4. Kalau kita berpeluh pulak macam mne? saya tyme tengahri nie mudah berpeluh, peluh tu pulak basahkan rambut saya, tak semua sebahagain saja. Takpe ke?

    ReplyDelete
  5. time nak mandi, rmbut perlu diikat supaya tak bsah. tapi tak apakah kalau diikat?

    ReplyDelete
  6. ha'a. takpe je. tapi jangan lame2 laaa :) nanti rosak pulak rambut awak ;)

    ReplyDelete
  7. Aq baru je buat rebon smlam.buat dari pukul 3 sampai pkul 6,malam tu aku dh basuhkan rambut aku,sebab x tahan panas,tp rmbut still ok lurus.mgkin bergantung juga pada sstgah individu.

    ReplyDelete
  8. kalau nk tidor kne jage jugak rambut,bleh sentuh x rambut lepas rebonding

    ReplyDelete
  9. klau nk tido kena jaga jugak ke rmbut,pastu boleh sentuh x rambut lpas rebonding

    ReplyDelete
  10. adakah serum rebonding akan menjejaskan rebonding.Bagaimana,kalau saya tak gunakan serum.Adakah perlu penjagaan selepas rebonding

    ReplyDelete
  11. adakah minyak zaitun akan menjejaskan rambut dan beberapakah tempoh yg perlu letak minyak zaitun selepas rebonding

    ReplyDelete
  12. saya sebenarnya takut nk letak serum dan syampoo khas selepas rebonding,bimbang rebonding tejejas

    ReplyDelete
  13. ,adakah semua jenis salun dan produk rebonding dan jenis rambut boleh letakan serum takut rebonding terjejas

    ReplyDelete
  14. ,adakah semua jenis salun dan produk rebonding dan jenis rambut boleh letakan serum dan syampoo khas rebonding takut rebonding terjejas.

    ReplyDelete
  15. adakah semua jenis salun dan produk rebonding dan jenis rambut boleh letakan serum dan syampoo khas rebonding takut rebonding terjejas.

    ReplyDelete
  16. apakah tempoh yg boleh guna serum dan syampoo selepas rebonding

    ReplyDelete
  17. apa perbezaan rebonding murah dengan mahal.adakah rambut yang direbonding murah akan terjejas dengan serum,minyak zaiton dan syampoo khas

    ReplyDelete
  18. saya telah buat rebonding sudah 3 kali tetapi setiap kali rebonding ade jarak 2-3 bulan skali
    adakah rambut saya akan rosak.please jawab semua pertanayaan saya.

    ReplyDelete
  19. REALLY HATE YOU:
    pupur rambut tuh apa?
    > taktauuu.

    AHMAD SYAH:
    adakah serum rebonding akan menjejaskan rebonding.Bagaimana,kalau saya tak gunakan serum.Adakah perlu penjagaan selepas rebonding?
    > pakai serum rambut lagi cantiklah. tak guna pon takpe.


    adakah minyak zaitun akan menjejaskan rambut dan beberapakah tempoh yg perlu letak minyak zaitun selepas rebonding
    > sy tak pernah guna minyak zaiton mase rebonding rambut.

    saya sebenarnya takut nk letak serum dan syampoo khas selepas rebonding,bimbang rebonding tejejas
    >yg nie sy xtauuu.


    adakah semua jenis salun dan produk rebonding dan jenis rambut boleh letakan serum takut rebonding terjejas
    >taktau.

    adakah semua jenis salun dan produk rebonding dan jenis rambut boleh letakan serum dan syampoo khas rebonding takut rebonding terjejas.
    >tak pasti.

    adakah semua jenis salun dan produk rebonding dan jenis rambut boleh letakan serum dan syampoo khas rebonding takut rebonding terjejas.
    > tak pasti.

    apakah tempoh yg boleh guna serum dan syampoo selepas rebonding
    ? 3 hari jangan basahkan rambut. hari seterusnya nak pakai ape pon, ikut suka awak.

    apa perbezaan rebonding murah dengan mahal.adakah rambut yang direbonding murah akan terjejas dengan serum,minyak zaiton dan syampoo khas
    > sy tak pasti, maybe kalau mahal tak terjejas walau pakai ape pon, kalau murah maybe kalau pkai ape2 cepat terjejas?

    saya telah buat rebonding sudah 3 kali tetapi setiap kali rebonding ade jarak 2-3 bulan skali
    adakah rambut saya akan rosak.please jawab semua pertanayaan saya.
    > tuh sy xtauuuu..


    *Dear Azlan Syah, maaf lambat reply. Sy busy je memanjang.Maaf ye? :)

    ReplyDelete
  20. kalau dh rebonding .. brpe lme tempoh masa untuk rmbut kita jadi yg sebelum nie balik ?? sebab sye buat rebonding .. tpi rse mcm x sesuai dgn muka sye .. adakah sye perlu tunggu 2-3 bulan untuk rmbut sye jadi seperti biase ? maksud sye rmbut sye yg biase sebelum sye buat rebonding ??

    ReplyDelete
  21. Saya dulu, saya potong je rambut saya yang dah rebonding tu, terus dia ubah jadik rambut asal balik. aiyaaaaaaaaa. Tapi, awak kan lakiiiiiiiiii. Saya tak sure berapa lama dia balik ke rambut asal.

    ReplyDelete
  22. Kalau pakai shampoo pantene xpe ke ?

    ReplyDelete
  23. Kalau pkai shampoo pantene xpe ke ?

    ReplyDelete
  24. Kalau pkai shampoo pantene xpe ke ?

    ReplyDelete
  25. Pakai shampoo pantene boleh ke?

    ReplyDelete
  26. Knp ek lps rebond rmbut kasar . cm ne ek nk lembutkn blik ? Mmg ksar sgt . ples

    ReplyDelete
  27. Nk tye sikit blh ? Blh x kalo lps kta rebond kt saloon , pstu blk umh kta rebond blk dgn iron kita. Sbb di hujung tu dia rebond tk mnjdi. Ksar je rmbt. Cm ne ? Ples reply

    ReplyDelete
  28. Camne nak hilangkan rebonding ha. Sbb muka tk masuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Potong rambut sikit..nanti die kembali mcm rambut asal..

      Delete
  29. Ops. Saya pon tak sure Affin :/ aaaaa. maaf tau!

    ReplyDelete
  30. Selepas 3 hari tu kite nak cuci rambut boleh ke pakai syampo apa2 je? Sebab baru lagi buat so tak dan nak beli lagi syampoo khas dia.

    ReplyDelete
  31. slm boleh x leps rebonding trus basuh rambut yela sye tau kene tunggu 3 hari tpi kalau basuh jugak ape jadi ek? ke nanti rebonding tuh xjadi

    ReplyDelete
  32. pakai syampoo biase boleh kan?

    ReplyDelete
  33. pakai syampoo biase boleh kan?

    ReplyDelete
  34. pakai syampoo biase boleh kan?

    ReplyDelete

KOMEN BERUNSUR NEGATIF TIDAK AKAN DILAYAN !!