Thursday, 19 April 2012

TUTORIAL | Sign Up Blog !

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua blogger(s) dan reader(s) sekalian..
 Hehe :)

Okey, hari nie eyda taknak citer pasal entrie, pasal kawad/kawat, atau pasal ape-ape pon, tapi nak citer pasal BLOG !

Tapi, bukan pasal blog, iaitu CARA UNTUK SIGN UP BLOG ataupon cara untuk buat blog kepada sesiapa yang takde blog..

Hmmm, sebenarnya eyda sendiri pon masih tak layak untuk bergelar sebagai seorang blogger, tapi TAK KIRA TAK KIRA nak cakap jugakkkk ! :)

Sebenarnya, tuto nie khas untuk kawan-kawan sekelas ataupon kawan-kawan fesbuk yang takde blog, dan ingin mempunyai blog. :D

Okeyy, taknak cakap memanjang, jom kita start tuto !

STEP PERTAMA

1. Pergi ke link ini -----> SIGN UP BLOG .

2. Isi semua tempat kosong tuh ye, takpelah, biar eyda terangkan satu per satu supaya korang paham :D

- Email Address : emel korang YANG TELAH WUJUD ! Tapi eyda tak pasti untuk google saje atopon yahoo pon boleh.. 

- Retype email address : taip balik email address macam tadik.

- Enter password : Pastikan nombor bergabung dengan huruf. ( Contoh : 123456abcd )

Type password again : Taip balik password korang tadik.

Display name : Nama korang yang rase boleh di ' femes '. Cehhhhh :D 
( Contoh : Asnida Ridzuan ataupon ape-ape je lahh)

Email notifications : Tick kan kotak tuh okey?

Gender : Male-lelaki ataupon female-perempuan.

Birthday : Tarikh korang tengok muka misi ataupon bidan XD hakhak

Word Verification : TAIP balik perkataan atauponm huruf bertulisan hijau tuh ok?
TAIP BETOL-BETOL !

Lastly, klik kotak kecil tuh, untuk sign up...

DAN KLIK CONTINUE !

STEP KEDUA

1. Dia akan keluar ke link yang macam nih kan ?


Name your blog : Nama yang korang nak publish. ( Contohnya : Asnida Ridzuan ;D )

Blog address (URL) : contohnya - http://linkblogkorang.blogspot.com/
* Tengok perkataan yang eyda bold tuh ye, tukar kepada link korang sendiri yang korang suke. TAPI PASTIKAN URL TUH JANGAN PANJANG GEDABAK SAMPAIKAN TAK BERHENTI 7 HARI 7 MALAM ! Nanti orang lain malas nak masuk blog korang.. Contohnya URL macam nie ~ http://akubudakcomeldancute,blogspot.com/ ataupon http://akusayangkausampaimati.blogspot.com/

KONFEM ramai close tabs korang punye blog! 

Kemudian, Klik Continue !

STEP KETIGA

Pilih template yang korang suka. Untuk pengetahuan korang, blog eyda guna template washed denim, sebab senang nak edit kasi comel macam blog eyda nih. Untuk permulaan nie, korang pilih je duluh yang mane satu korang suke, nanti eyda ajar pulak cara nak tukar ke Template lain okey?

Eyda sarankan : Simple Template dulu untuk kali nie..


Wahhh, sekarang blog korang dah siap!
Korang dah boleh start blogging :D
Happy lettewww :)
 MUEHEHE :D

Kalo tak paham tanya, eyda just tunjuk cara nak buat blog je, kalau bab mengedit, korang boleh pergi ke Blog Kak Una Chomel - tutorial edit blog dan Blog Kak Lyssa Faizureen - tutorial edit blog ye. Mula-mula memang tak paham, tapi cuba buat betol-betol key? Biasalah new blogger, mula-mula tak paham, tapi bila korang dah lame berkecimpung dalam dunia blog nie, korang akan tau nanti :) hehehe :D

" Majulah blogger untuk Malaysia "

" 1 Blogger 1 Malaysia "
Suka entrie nie? Klik likeeee ! :D

0 orang doakan saya dapat 9A+ dalam SPM 2013 :) :

Post a Comment

KOMEN BERUNSUR NEGATIF TIDAK AKAN DILAYAN !!